Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 19.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Nedbør og kraftig vestavind fortsetter. Dette vil føre til økt pålagring av fokksnø i leområder og skredfaren er betydelig. Den ferske fokksnøen vil legge seg over et snødekke som senest mandag har vist tydelige tegn til ustabilitet med drønn som sprer seg over store områder. Naturlig utløste skred forventes og skiløpere vil også kunne fjernutløse snøskred fra slakere terreng.
Skredfaren vil være størst når været er på sitt mest intense.
Ferdsel i og i nærheten av skredterreng frarådes.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 18. desember 2023

Snødekket er preget av varme opp til omlag 900 moh lignende det man opplever på våren. Åpne bekker og råtten snø uten hold ved busker og kratt. Sluddgrensa og temepraturen har variert de siste dagene og man kan finne lommer av fersk snø i overflaten også under 900 moh. I høyfjellet finnes mer snø og snødekket har et generelt vinterlig preg med mest snø i østvendt terreng.
Snøfordelingen i regionen er ujevn etter kraftig vestavind den siste perioden.

Før helgas kraftige mildvær og nedbør bestod snødekket bla. av flere svake lag med av kantkorn og rimkrystaller. Observasjon fra Hafslo på mandag og Sogndalsdalen på søndag (begge på 1000 moh) vitner om fuktige vedvarende svake lag, men intakte. De viser faretegn som drønn med stor forplantning.



Mandag ble det observert noen naturlige utløste løssnøskred i bratt terreng i Jostedalen.
Lørdag ettermiddag blir det rapportert om flere svært store skred i regionen med noen materielle skader til følge.

Fra Jostedalen blir det rapportert om drønn med stor forplantningsevne på mandag fra en skitur opp til 650 moh.


Fjellvær

Mandag 18. desember 2023

9 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh natt til mandag. Stiv kuling fra vest. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 19. desember 2023

18 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til tirsdag. Stiv kuling fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS